A termesztett köles, mint gyomnövény (Panicum miliaceum L.) csírázásának gátlása növényi kivonatokkal - Szabó, Rita; Fábián, Gábor; Menyhárt, László; Pásztor, György; Cseh, Eszter (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
Az allelopátiával rendelkező növények sokféle biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaznak a hagyományos gyomirtó szerekhez képest. Az ilyen típusú vegyületek jelentős potenciállal bírnak. Lehetséges, hogy a jövőben alternatívái lesznek a szintetikus gyomirtó szereknek, mivel előnyeik között említhető, hogy általuk megkerülhető a herbicidekkel szemben ellenálló gyomok kialakulása. Hátrányaik miatt azonban biztosan nem fogják teljesen leváltani a jelenleg elterjedt gyomirtó szereket, mivel ipari előállításuk és használatuk nehézkes, hatásuk nem olyan biztos és hatástartamuk is rövidebb. Célkitűzésünk annak megállapítása volt, hogy termesztett növények – nevezetesen: orvosi zsálya (Salvia officinalis L.), orvosi székfű (Matricaria recutita L.), kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.), citromfű (Melissa officinalis L.), tárkony (Artemisia dracunculus L.), rozmaring (Rosmarinus officinalis L.), borsmenta (Mentha x piperita L.) – vizes kivonatai milyen hatással vannak a termesztett köles (Panicum miliaceum L.) csírázására. Megfelelő előkészítés után, 7 napig 25°C-on csíráztattuk a magvakat Petri-csészékben, termosztátba helyezve. Az elvégzett kísérlet alapján elmondható, hogy gyakorlatilag nem csírázásgátló hatású a citromfű (Melissa officinalis L.), a rozmaring (Rosmarinus officinalis L.) és az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) vizes kivonata. Gyenge csírázásgátló hatású a borsmenta (Mentha x piperita L.) és a kakukkfű (Thymus vulgaris L.). Közepes csírázásgátló hatású a tárkony (Artemisia dracunculus L.) és erős hatású a kamilla (Matricaria recutita L.) vizes kivonata. A kivonatok befolyásolták a hajtás- és gyökérnövekedés mértékét.
Keywords: allelopátia; gyomirtó szer; kivonat; csírázásgátlás; hajtás- és gyökérnövekedés