Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) előfordulásának felmérése 2016-ban Csallóközben és Szigetközben - Domonkos, Zsolt; Farkas, Anikó; Szabó–Szigeti, Veronika; Pinke, Gyula; Reisinger, Péter; Enzsöl, Erzsébet; Tóth, Peter (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
Az invazív fajok negatívan befolyásolják a meglévő ökológiai rendszereket ahol a térfoglalásuk meghatározó lehet. Az invazív növényfajok megfigyelése kiemelten fontos feladat, hogy megismerjük a növény biológiáját, terjedését, kártételét és az ellene való védekezési stratégiák elengedhetetlen feltétele. Szlovákia és Magyarország legfontosabb invazív gyomnövénye az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.). Kutatásunk célja az ürömlevelű parlagfű előfordulásának mennyiségi vizsgálata volt a Csallóközi (Szlovákia) és Szigetközi régióban a 2016–ban gyűjtött adatok alapján. A parlagfű elterjedésének a szemléltetésére a területen térinformatikai elemzést alkalmaztunk és 2D térképet készítettünk az ArcGIS program segítségével. A terepi munkát 2016 nyarán a Csallóközben (Szlovákia) és a Szigetközben (Magyarország) végeztük el gabonatarlón, repcetarlón, borsótarlón, silókukoricatarlón, napraforgóban, szójában, cukorrépában, legelőn, lucernában és ugaroltatott  területeken. A vizsgálat feltárta, hogy a paragfű térbeli előfordulása nem homogén, és a területi fertőzöttség heterogenitás mértéke feltűnő.
Keywords: invazív fajok; ürömlevelű parlagfű; térinformatikai elemzés