Az őszi káposztarepce tavaszi kártevőinek felmérése a Dunántúl déli megyéiben - Kutas, János (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
A három megyére (Baranya, Somogy és Zala) kiterjedő vizsgálat során március elejétől, két hónapig sárga tálak segítségével, folyamatosan gyűjtöttük a repceállományokban fellelhető kártevő rovarokat. A következő négy faj rajzásdinamikáját tanulmányoztuk: repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus Marsham, 1802), nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi Gyllenhal, 1837), repce-fénybogár (Meligethes aeneus Fabricius, 1775) és repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus obstrictus Marsham, 1802). Céljaink között szerepelt a kevéssé ismert, nagy repceormányos előfordulásának, dominancia viszonyainak tisztázása. Megállapítottuk, hogy a nagy repceormányos a vizsgált megyékben általánosan előfordul, de egyedszámát tekintve jelentősen elmarad a repceszár-ormányoshoz képest. Megerősítést nyert továbbá, hogy a legnagyobb egyedszámban a Meligethes fajcsoport egyedei kerültek a csapdákba, így a védekezést is célszerű a bimbókártevőkre fókuszálni.
Keywords: őszi káposztarepce; tavaszi kártevők; sárgatálas csapdázás; rajzásdinamika