Kis növényvédelmi etimológia: „agrozoológia”? „agrozoológus”? - Bozsik, András; Huzián, László (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
A dolgozat az „agrozoológia”, „agrozoológusok” formai és szemantikai értelmét próbálja interpretálni. Meddig terjedhetnek az új szavak alkotásának határai? A szókincs építését, fejlesztését milyen jelentéstani, történeti ismérvek és követelmények határozzák meg? Van-e elismert intézményi kontroll az új szavak, vagy szóhasználat bevezetésében és használatában? Lehet-e hatása a pongyola, következetlen szóalkotásnak az adott kifejezés közelebbi vagy távolabbi használatára és a nyelv kifejező erejére? A számítógépes keresés segítségével könnyen és biztosan számba vehető és értékelhető a vitatott kifejezés vagy az ennek megfelelő szemantikai formák elfogadottsága, és ezzel valódi jelentéstartalma. A múltbeli események vizsgálatára a számítógépes nyelvészet kínál módot. Ennek egyik lehetősége a Google ngram viewer = a Google rögzített könyvek ngram keresője. Az n-gram a számítógépes nyelvészet egysége, egy adott nyelvi sorrend n tételre való felbonthatósága. Ennek segítségével az előzetesen kiválasztott nyelveken csaknem tetszés szerinti szavak és kifejezések előfordulásának gyakorisága vizsgálható egy megadott időközben (1800 és 2000 között). Ez a gyakoriság az összes feltöltött könyv százalékában van megadva. A tanulmányozott kifejezések (agrozoology, zoology, entomology, applied zoology, applied entomology, agricultural entomology és ezek német és francia megfelelői) előfordulásának gyakorisága jellemezheti az adott kifejezések létezését, elfogadottságát a vizsgált időszakban. A vizsgálat bebizonyította, hogy az „agrozoológia” szóalak és megfelelő keresett formái Magyarországon kívül csak Belgiumban, ott is csak egyetlen intézmény nevében fordultak elő. Ezek a formák szabálytalanok, nem felelnek meg az elfogadott nyelvi formáknak. Az összes többi keresett szóalak tartalmában és tudománytörténeti beágyazódottságában a növényvédelmi állattan kifejezésnek felel meg. Az „agrozoológia” lexikális egység pongyola kifejezés, amely használata csökkentheti az érthetőséget és hosszú távon akadályozhatja az elvont és logikus gondolkodást.
Keywords: „agrozoológia”; növényvédelmi állattan; szemantika; kohézió; számítógépes nyelvészet; társadalom