A Cryphonectria parasitica (Murr.) Barr kórokozó gomba fejlődésének hőmérsékleti optimuma különböző típusú táptalajon - Kovács, Gabriella Enikő; Radócz, László (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
Az európai szelídgesztenye (Castanea sativa) egyik legfontosabb gombás betegsége a kéregrákosodást okozó Cryphonectria parasitica (Murr.) Barr. Az ellene való védekezés hatásos szabadföldi módszere a biológiai növényvédelem. A védekezés időpontjának meghatározásához laboratóriumi körülmények közt vizsgáltuk a gombatelepek növekedésének intenzitását különböző hőmérsékleten és különböző táptalaj típusokon. Várakozásainknak megfelelően 15 °C alatti hőmérsékleten lassabb növekedést mutattak a vizsgált virulens és hipovirulens gombatörzsek. Viszont magas hőmérsékleten, 25 °C felett ugyan olyan intenzitással fejlődtek, mint a számukra optimálisnak tartott 20–25 Celsius fokos hőmérsékleten. A szabadföldi védekezés kivitelezésének optimális időpontja eredményeink és a Magyarországi időjárási viszonyok figyelembe vételével is az április-május, illetve a szeptember vége–október hónapok.
Keywords: szelídgesztenye; Cryphonectria parasitica; hőmérséklet; táptalaj típus; gombatelep fejlődési intenzitása