Hagyományos és automatizált sejtanalitikai módszerek alkalmazása bikaspermiumok kromatinállapotának értékelésére - Kovács, Barnabás Mihály; Kakasi, Balázs; Nagy, Szabolcs Tamás (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan spermabírálati szempontok, mint a DNS száltöréseinek, fragmentációjának vagy a kromatin kondenzációjának értékelése. A jelen vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsunk egy hagyományos fénymikroszkópos eljárást, a Feulgen-festést, valamint egy modern, automatizált eljárást, a Nicoletti-tesztet a spermiumok kromatinkondenzációs állapotának értékelésére, továbbá, hogy a spermiumok primer feji defektusainak és a kromatinkondenzációnak a kapcsolatát vizsgáljuk. A munkánk során 15 magyartarka bika spermamintáját vizsgálva nem találtunk szignifikáns egyezést a két módszer eredményei között. A normális spermium-morfológia és a rendellenes kromatinkondenzáció között szignifikáns, erős negatív kapcsolat van jelen.
Keywords: kromatinkondenzáció; spermiummorfológia; Feulgen-festés; Nicoletti-teszt