The effect of the a genome species (Triticum monococcum and Triticum boeoticum) on the fecundity and behaviour of Rhopalosiphum padi – bird cherry-oat aphid - Elek, Henriett; Martin, Janet; Ahmad, Shakoor; Werner, Péter; Anda, Angéla; Pickett, John; Smart, Lesley (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2012)
Triticum monococcum az első emberek által termesztett búzafaj, amelynek vad alakja a Triticum boeoticum. A T. monococcum közeli rokonságban áll a modern hexaploid búza A genom donorjával, a Triticum urartu-val. A diploid fajok sok esetben a rezisztencia kutatások tárgyát képezik, mivel kitűnő forrásanyagot biztosítanak a modern búza fejlesztéséhez szintetikus poliploidizáción és introgresszión keresztül. A fentiek keretében tanulmányoztuk a Triticum monococcum és Triticum boeoticum fajok néhány képviselőjének antibiotikus és antixenotikus hatását a Rhopalosiphum padi levéltetvekre. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a diploid fajták kevésbé atraktívak a táplálékválasztási tesztben, az utódszám csökkent és a súlygyarapodás is lassult a hexaploid kontrollon táplálkozó levéltetvekhez képest. HPLC-vel történő vizsgálat során megállapítotuk, hogy a diploid fajták nem tartalmaznak hidroxámsavakat, amiket előzőleg a tetraploid és hexaploid búzafajták levélmintáiban megtaláltunk. A hidroxámsavakkal azonos retenciós intervallumban két ismeretlen vegyület tűnt fel amelyek termelése a növekedési stádium előrehaladtával fokozódott. Vizsgálataink alapján arra következtethetünk, hogy ezek a vegyületek hatással lehetnek a levéltetvek viselkedésére, de mégsem olyan hatékonyak, mint előzőleg a magas hidroxámsav tartalmú B genomú Aegilops speltoides esetében voltak.