Adatok néhány mediterrán díszcserje jelentősebb kártevőihez - Födelmesi, Martin; Horváthné Baracsi, Éva; Keresztes, Balázs (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2019)
Két különböző vizsgálati helyen (Keszthely, Cserszegtomaj), két éven (2016, 2017) át gyűjtöttünk ízeltlábúakat, kopogtatásos mintavétellel, öt különböző mediterrán díszcserje (Ligustrum sinense, Phillyrea angustifolia, Elaeagnus pungens, Prunus lusitanica, Photinia x fraseri) lombozatáról. Célunk az volt, hogy megismerjük azokat az ízeltlábú fajokat, melyek az egyes cserjefajokat hazánkban tápnövényként választották, tehát kártevői lettek, emellett a hasznos ízeltlábú fauna faji összetételére is kíváncsiak voltunk. Jelen tanulmányunkban csak a legjelentősebb, leggyakoribb kártevő fajokat mutatjuk be. Az Oleaceae családba tartozó két cserje (Ligustrum sinense, Phyllirea angustifolia) esetén, potenciális kártevőként említhető a Dendrothrips ornatus tripsz faj. A kabócák (Auchenorrhyncha) közül, általában nagy számban volt jelen a Fieberiella florii (Cicadellidae) és a Metcalfa pruinosa (Flatidae). A tavaszi kártevők közül, elsősorban a Rosaceae növénycsaládba tartozó cserjéken (Prunus lusitanica, Photinia x fraseri), olykor jelentős kárt okoztak a Phyllobius ormányosbogár fajok. Közülük kiemelkedik a Phyllobius betulinus, de nagy számban volt jelen a P. maculicornis és a P. oblongus is. Főleg a két Oleaceae családba tartozó cserjén, és a Prunus lusitanica (Rosaceae) fajon fordult elő nagyobb egyedszámban a Dodecastichus (= Otiorhynchus) mastix ormányos.
Keywords: mediterrán örökzöld díszcserjék; kártevők