Fűz és nyár avar lebontásának vizsgálata a Balaton területén - Szalai, Ákos; Simon, Brigitta; Kucserka, Tamás (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A fűz-nyár ligeterdők hazánkban szinte minden felszíni víztest közvetlen környezetében megtalálhatók, de leginkább folyóvizeink árterületeinek jellegzetes növénytársulásaként. Az utóbbi évtizedekben az élőhelytípus jónéhány károsodást szenvedett főként a különböző emberi beavatkozások következtében, ugyanis ezeken a területeken legelőket, szántókat illetve gyümölcsösöket hoztak létre. Az őszi időszakban a lombhullatás során nagy mennyiségű avar kerül felszíni vizeinkbe, amik feldúsítják annak szervesanyag-tartalmát. Két fa faj, a fehér fűz (Salix alba) és a fekete nyár (Populus nigra) lehullott avarmintájának lebomlásának ütemét vizsgáltuk a vegetációs időszakban a Balaton területén avarzsákos módszerrel. A vizsgálat jól mutatja, hogy a hőmérsékletváltozás miként gyorsítja a lebontás mértékét és, hogy makrogerinctelenek nagyban befolyásolják a bomlási folyamatok mérsékletét.
Keywords: fűz; nyár; avarlebontás; Balaton; Kis-Balaton