Has the structure of horsefly communities changed in the recent decades? - Otártics, Máté Zsolt; Farkas, Sándor (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A Somogy megyei Sántoson 19366 böglyöt gyűjtöttünk 2018 május 3. és 2018 szeptember 26. között, H-trap típusú bögölycsapdákkal. A gyűjtött egyedek 31 fajhoz tartoztak. Eredményeink alapján az összesített mintában a terület domináns fajai a következők voltak: Tabanus tergestinus (24%), Haematopota italica (20%), Tabanus bromius (15.15%) Tabanus autumnalis (10.8%), Tabanus sudeticus (7.1%), Haematopota pluvialis (5.4%), Atylotus loewianus (5.2%), Tabanus glaucopis (4.6%). A további 22 faj aránya 1% alatt maradt. A legritkább fajok közé tartozott a Tabanus quatornotatus, a Therioplectes gigas, a Philipomyia graeca és a Hybomitra ukrainica is. Adataink összehasonlítása korábbi eredményekkel csak korlátozottan lehetséges az eltérő mintavételi módszerek miatt.