State of health estimation of lead acid batteries in case of safety critical systems - Czibere, Szilárd; Hartmann, Bálint (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
Amint az a cikkben olvasható a használatból eredően az akkumulátort jellemző ellenállás érték változik. Az adott akkumulátorhoz kimérve ezt az értéket a kapacitás csökkenés függvényében megállapítható az akkumulátor SoH paramétere. A mérések egy próba akkumulátoron egyszerűen vizsgálójel segítségével elvégezhetők, aminek a paraméterei a használathoz igazíthatók, így pontosabb képet kapva a használat típusából eredő degradációról. A vizsgáló jellel végzet mérés további előnye, hogy a mérés során az akkumulátorból kinyert kapacitás alacsony, illetve az eredmények feldolgozása sem igényel komoly erőforrást (pl. erős hardver igény). A mérés bármilyen SoC értéknél elvégezhető, ezáltal lehetővé téve, hogy biztonságkritikus rendszerek esetében is alkalmazható legyen. A módszer jelen formájában egy alacsony hibahatárú becslést ad az SoH paraméterre, azonban ez a mérések pontosításával tovább csökkenthető. A jövőbeli továbbfejlesztések céljából a módszer további sztochasztikus algoritmusokkal bővíthető, illetve nagy adatmennyiség ismeretében mesterséges intelligencia alapú algoritmusok tovább pontosíthatják a meghatározásra kerülő SoH értéket.
Keywords: állapotbecslés; akkumulátorok; energiatárolás; biztonságkritikus rendszerek