Investigation of the causative agent of a virus-like symptom in grapevine - Khrais, Dana; Demián, Emese; Várallyay, Éva (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2021)
Kutatócsoportunk 2013 óta végez vírusdiagnosztikai felméréseket szőlőültetvényekben egy új módszer, a kis RNS HTS használatával. 2018-ban egy Pinot noir ültetvényen furcsa, a szőlő vörös foltosodás vírus (GRBaV) jelenlétére utaló tüneteket figyeltek meg. A vírust 2013-ban Kaliforniában írták le, elterjedése az EPPO nyilvántartása szerint 2 kivételtől eltekintve (India és Dél-Korea) az észak-amerikai földrészre korlátozódik. A tünetek okainak felderítésére a jellemző tüneteket mutató szőlők RNS-éből kis RNS szekvenálással végeztünk vírusdiagnosztikát. A kapott eredményeket egy független módszerrel, RT-PCR-rel igazoltuk. Eredményeink azt mutatják, hogy a sajátos tünetek kialakulásában nem a feltételezett vírus játszott szerepet, a GRBaV nincs jelen a vizsgált ültetvényen. Az ültetvény viszont több vírussal is fertőzött volt. A tünetek kialakulásának az oka ez esetben a különböző vírusok együttes fertőzésében, az ültetvény talajának inhomogenitásában keresendő, de pontos megállapításához további vizsgálatok szükségesek
Keywords: szőlő vörös foltosodás vírus; GLRaV-1; kis RNS HTS; RT-PCR