Some climatic aspects of apple growing - Simon, Szabina; Kucserka, Tamás; Anda, Angéla (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2021)
Az alma (Malus domestica Borkh) a mérsékelt égövben a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs (világviszonylatban csupán a banán és a citrusfélék előzik meg). A globális felmelegedés regionális hatása már napjainkban is megnyilvánult a szélsőséges időjárási eseményekben. A változó éghajlat jelei a hőmérsékleti- és csapadék szélsőségek intenzitásában és gyakoriságában is megmutatkoznak. Európa-szerte, köztük hazánkban is a hőhullámok és forró napok száma nőni fog, ami a hideg és fagyos napok szélsőségének ritkábbá válásával párosul, mely -eddigi kutatásokkal alátámasztva- változásokat eredményezhet az almatermesztésben. A növények viselkedését a különböző ökológiai folyamatok együttesen befolyásolják, mely hatások közül nagy jelentőségűek az időjárási tényezők és az éghajlati adottságok. Az egyes időjárási viszonyok, különösen a hőmérséklet, hatással van az almatermesztés valamennyi aspektusára.
Keywords: alma; globális klímaváltozás