Effects of temperature and precipitation on Diptera species, and flower preference of Diptera species in an Adonis vernalis population - Mészáros, Tünde; Tóth, Sándor (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2021)
Kutatásunk egyik célja az volt, hogy megállapítsuk, hogy az Adonis vernalis Diptera viráglátogatóit milyen mértékben befolyásolja a hőmérséklet és a csapadék. Másik célunk az volt, hogy felmérjük, hogy az egyidejűleg nyíló kora tavaszi virágok közül a Diptera fajok melyikeket részesítik előnyben. A megfigyeléseket 2020. április 3-13. között végeztük a Veszprém melletti Csatár-hegy lejtősztyeppjében. Az összes Diptera egyedet begyűjtöttük, melyek a terület virágaira szálltak. Az Adonis vernalis virágok esetében kapott eredményeket előző évi gyűjtéseinkkel hasonlítottuk össze, melyhez az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott időjárási adatokat használtuk fel. Az A. vernalis Diptera látogatóinak száma a második évben jelentősen csökkent. Kutatásunkkal rámutattunk arra, hogy a Diptera fajok korai tavaszi viráglátogatási tevékenységét nagyobb mértékben befolyásolhatja a csapadék, mint a hőmérséklet. A területen egyidejűleg 6 faj virágzott, de legyeket csak az Adonis vernalis és a Lamium purpureum virágokon gyűjtöttünk. Az összesen begyűjtött legyek száma 19 volt, melyek 5 fajhoz tartoztak. A Lamium purpureum kizárólag Bombyliidae látogatókkal rendelkezett. Mindkét növényfaj esetében a hím viráglátogatók voltak többségben. Bár a gyűjtött légyfajok egyike sem virágspecifikus, mégis különbségeket találtunk a fajok virágválasztásában. Habár a hazánkban előforduló légy fajok elsődlegesen nem pollinátorokként vannak számon tartva, és a megporzó rovarokat vizsgáló kutatások is főleg méhekre irányulnak, a legyek megporzásban betöltött szerepét fontos lenne tovább kutatni és feltárni.
Keywords: Bombyliidae; Lamium purpureum; légy; viráglátogató