Detection of viral infections in a hungarian vineyard - Agyemang, Evans Duah; Nsongoma, Martine Lihwa; Pásztor, György; Takács, András (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2022)
A Vitaceae családba tartozó szőlő (Vitis vinifera) a világ egyik legfontosabb gazdasági gyümölcsnövénye. Magyarországon több ezer éve termesztenek szőlőt a Kárpát -medencében, ahol az éghajlati és talajviszonyok kedvezőek a szőlő termesztéséhez. A vírusfertőzések negatívan befolyásolták a fajták produktivitását és az állományok idő előtti leromlását és pusztulását okozzák. A Közép-dunántúli régió Lesencefalu szőlőültetvényein végeztünk vizsgálatokat, amelynek a célja a szőlőt fertőző fontos vírusos betegségek azonosítása, és a védekezési stratégia javítása volt. Az othello hazánkban is gyakori termesztésű fajta, feltételezve, hogy tolerálja a fontos szőlőbetegségeket. 60 mintát gyűjtöttünk Othello szőlőfajtából, és laboratóriumban DAS-ELISA segítségével azonosítottuk a kórokozókat. A vizsgálatok során hat vírus (GLRaV1, GLRaV2, GLRaV3, GLRaV6, GLRaV7 és GFkV) jelenlétét azonosítottuk. A 60 Othello szőlőminta közül 27 volt fertőzött. A legnagyobb arányban a GLRaV1 jelenlétét igazoltuk, ezzel szemben a GLRaV3 előfordulása volt a legalacsonyabb. Összesen 13 minta esetében mutattunk ki komplex vírusfertőzést.
Keywords: DAS-ELISA; szőlő; vírus; növényvédelem