Estimation of areal evapotranspiration in soybean canopy using the Bowen method - Soós, Gábor (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2022)
Vizsgálatainkat 2020-ig nyarán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campuszának Agrometeorológiai Kutatóállomásán szója állományba kihelyezett Bowenoszloppal végeztük. A 10 percenként mért meteorológiai paraméterek: állományban mért léghőmérséklet és légnedvesség, állomány felett két szintben mért léghőmérséklet és légnedvesség, és állomány felett mért szélsebesség, valamint több szinten mért talajhőmérsékletek. Méréseinket heti rendszerességgel a modell szempontjából fontos állománymagasság és levélfelület-mérésekkel (LAI) is kiegészítettük. A 10-perces mikroklíma adatokból napi evapotranszspirációt számoltunk. A 2020-as mérési idényben Bowen-aránnyal modellezett evapotranszspiráció korszerű eljárás. Az állományba telepített állomás viszonylag olcsó megoldást jelent szántóföldi kultúrák területi evapotranszspirációjának becslésére.
Keywords: szója; szántóföldi kísérlet; napi evapotranszspiráció; Bowen-állomás