Az édesburgonya (Ipomoea batatas) mulcsolásos gyomszabályozási technológiáinak vizsgálata - Dezső, Dániel; Szabó, Rita; Pásztor, György (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2025)
Kísérletünkben a szerves talajtakaró anyagok (szalmát és fűnyesedéket) továbbá az agroszövet mulcsolás gyomszabályozási hatékonyságát vizsgáltuk. A takaróanyagok csökkentették a gyomborítottságot és befolyásolták a gyomflórát. Hatékonyságuk kb. 4-6 hét elteltével jelentősen csökken, így kiegészítő gyomlálásokra is szükség van, hogy elkerüljük a jelentősebb terméscsökkenést. Az termést agroszövet 43%-kal növelte (ehhez hozzájárulhatott az általa kialakított batáta számára kedvezőbb talajhőmérséklet és vízgazdálkodás is), míg a szerves mulcsok 16-23%-kal csökkentették, még kiegészítő gyomlálásokkal is, a gyomos kontrollban pedig 97,2%-kal csökkent a termés. Az agroszövet 84,25 t/ha míg a szerves talajtakarók 40,98-44,54 t/ha értékesíthető hozamot eredményeztek. Eredményeink alapján az édesburgonya gyomszabályozásra leginkább az agroszövet ajánlható, figyelembe véve a gyomszabályozáshoz szükséges kézimunka idejét és a költségeket is. Mivel az agroszövet több évig használható költsége nem nagyobb a szalma mulcsnál, továbbá a környezeti terhelése is kisebb, mint az egyszer használatos műanyag fóliáknak.