Abiotikus tényezők hatása a fekete csucsor (Solanum nigrum) herbicid toleranciájára - Ofosu, Rita; Kazinczi, Gabriella; Taller, János (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2024)
Az abiotikus tényezők - mint a fény, a hőmérséklet, a talajnedvesség, légköri széndioxid koncentráció - jelentősen befolyásolják a gyomirtó szerek hatékonyságát. Mivel a gyomállomány összetételére az éghajlati tényezők jelentős hatást gyakorolnak, fontos megérteni a herbicidek hatékonyságára gyakorolt hatást is, a sikeres kezelési stratégiák kidolgozása érdekében. Ebben a munkában a fekete csucsor (Solanum nigrum) glifozáttal szembeni reakcióját vizsgáltuk annak érdekében, hogy bizonyítsuk, a herbicidekkel szembeni reakciót a klimatikus tényezők is befolyásolhatják. Ezért fiatal fekete csucsor növények glifozáttal szembeni reakcióját vizsgáltuk dózis-hatás kísérletekben szabadföldön, és kontrollált körülmények között klímakamrában. Az eredmények eltérőek voltak, ami azt valószínűsíti, hogy az abiotikus tényezők jelentősen hatnak a vizsgált gyomfaj/biotípus herbicid érzékenységére, de ennek egzakt bizonyítására további vizsgálatok szükségesek.