Burgonya-fajtajelöltek fitoftóra (Phytophthora infestans) ellenállóságának vizsgálata provokációs kísérletben, 2022 - Kovács , Blanka; Gergely , László; Kristó , Attila (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
A burgonyavész (kórokozó:(Phytophthora infestans) a kedvelt szántóföldi kultúra legnagyobb gazdasági veszteséget okozó betegsége világszerte. Az ellene alkalmazott integrált védelemben a rezisztens burgonyafajtáknak kiemelt jelentősége van. Magyarországon az állami elismeréshez szükséges fajtakísérleteket és -vizsgálatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi. Jelen dolgozatban a gazdaságiérték-vizsgálatok részét képező rezisztenciatesztek közül a fajtajelöltek fitoftórás lombellenállóságának legújabb eredményeit közöljük. 2022-ben 4 hazai nemesítésű burgonya-fajtajelölt (Red River, Hunor, Balatoni sárga, Golden River), 2 standard fajta (Désirée, Agria) és 2 kontroll fajta (Cleopatra, White Lady) szerepelt a vizsgálatban. Egésznövény-fertőzési módszerrel végeztük az inokulációt a fóliasátor alatti kétismétléses, véletlenblokk-elrendezésű, mikroparcellás kísérletben, a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán, Monorierdőn. Fertőző anyagként egy lengyel P. infestans izolátumot használtunk (MP 1548), amely komplex virulencia-spektrumú (1.3.4.6.7.8.10.11). A mesterséges fertőzést 20-25.000 sporangium/ml töménységű vizes szuszpenzió lombra permetezésével végeztük el a növények 10-14 leveles korában (30 ml/parcella). A lombtertőzöttség mértélét 1-10-es skálájú bonitálással állapítottuk meg, megbecsülve a megbetegedett levélfelület nagyságát az összes lombfelülethez képest (fertőzött lombfelület %). A vizsgált genotípusok közül a Balatoni sárga és a Golden River fajtajelöltek rezisztensnek bizonyultak lombjukon hiperszenzitív reakcióval (HR), léziók kialakulása nélkül, hasonlóan a rezisztens kontroll White Lady fajtához. Ugyanakkor a nagyon fogékony kontroll fajtán (Cleopatra) 65%-os fertőzöttséget regisztráltunk, erőteljes sporulációval. A Red River fajtajelölt közepes fogékonyságot mutatott (fertőzött lombfelület % (ff%) 22,5)). A két regisztrált fajta (Désirée, Agria), valamint a Hunor fajtajelölt fogékony genotípusként viselkedett, 32,5, 35,0 és 42,5%-os fertőzöttséggel. Mivel a 2009/128 EK irányelv a növényvédőszer-felhasználás jelentős csökkentését írja elő, a rezisztens genotípusok, állami elismerésük esetén, fontos szerepet játszhatnak a burgonya integrált védelmében.