Posztharveszt fungicidek kioldódásának vizsgálata italokban és levekben - Ivacs, Vince; Sörös, Csilla (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
A gyümölcsök eltarthatóságának növelése kihívásokat állít az élelmiszeripari szakemberek számára. Betakarítást követően a gombás fertőzések ellen posztharveszt fungicidekkel védik meg a gyümölcsök egészségét. Citrom esetében a két leggyakrabban használt hatóanyag az imazalil és a tiabendazol, amelyek a gyümölcs héjának viaszos rétegéhez jól kötődő készítmények hatóanyagai, emiatt nehezen eltávolíthatók. Sajnos a fogyasztók gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az információt és megfeledkeznek arról, hogy ezek a káros vegyületek bekerülhetnek élelmiszereinkbe. Ebben a tanulmányban a citromok héjáról áztatás során italokba kioldódó hatóanyagok mennyiségét vizsgáltuk. A mérésekhez négy italt/levet használtunk és a kioldódás különbségéért felelős tényezőket is vizsgáltuk. Ennek érdekében a két hatóanyag fiziko-kémiai tulajdonságait és az italok összetételét vizsgáltuk meg. A hatóanyagok pontos koncentrációinak mérésére saját fejlesztésű szermaradék-elemző módszert alkalmaztunk. Az eredmények azt mutatják, hogy az italok ízesítése során a citromok héjáról könnyen mérhető mennyiségű káros hatóanyag képes kioldódni, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos a citromok ilyetén felhasználása.