Fokhagymát fertőző Potyvirus és Carlavirus fajokkal végzett mesterséges fertőzési kísérletek - Koczor, Ádám; Ádám, János; Palkovics, László (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Munkánk során fokhagyma és póréhagyma növények mesterséges fertőzését, inokulálását végeztük Potyvirus és Carlavirus izolátumokkal. Célunk a fertőzési viszonyok vizsgálata volt, a potyvírusok esetében gazdanövény preferenciát, míg a carlavírusok esetében a nemzetségbe tartozó vírusfajok kevert fertőzésének lehetőségét vizsgáltuk. A kísérletek során összesen 36 fokhagymanövény fertőzését végeztük el és értékeltük. A potyvírusok átvitele póréhagymán kis mértékben, míg fokhagymán nagymértékben sikeres volt. A két carlavírus egyidejű jelenlétét nem tudtuk kimutatni az inokulált növényekben.