Possibilities of using hucul horse (Carpathian ponies) at riding schools based on the results of behavioural tests - Gyalus, Melinda; Kiss, Richárd; Galambosné Tiszberger, Mónika; Polgár, J. Péter; Bene, Szabolcs (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2016)
A hucul fajta napjainkban még kisebb népszerűségnek örvend a félvér fajtákhoz képest Magyarországon, azonban sokoldalú hasznosíthatósága, termete, teherbíró képessége és igénytelensége alapján nagyobb szerepet kaphatna a lovas iskolák és hobbilótartók/lovasok állományaiban. A kezdő vagy gyermek lovasok oktatásában, a terápiás célú foglalkozások során kiemelt szerepe van az oktatólovak vérmérsékleti és viselkedésbeli tulajdonságainak. Az oktatóval és lovassal való együttműködés, a barátságos és nyugodt viselkedés alapkövetelmény az ilyen jellegű lóhasználat során. A hazai lótenyésztési gyakorlatban egyedülálló módon a Póni és Kislótenyésztők Szövetsége a hagyományos teljesítményvizsgálati rendszert átalakítva nagyobb hangsúlyt fektet a lovak általános értékmérő tulajdonságai mellett (küllem, származás, teljesítmény összefoglaló néven exterieur) a vérmérsékleti és viselkedésbeli tulajdonságainak (belső értékmérő tulajdonságok összefoglaló néven interieur) megismerése is. A küllem és származás bírálata mellett pontosan meghatározott készségvizsga alapján bírálják a tenyészszemlén résztvevő pónik és kislovak vérmérsékletét, lovagolhatóságát illetve kezelhetőségét. Ezen tulajdonságok ismerete és vizsgálata (a külföldi gyakorlathoz hasonlóan) illetve objektív eredményeinek felhasználása jogos igény, a biztonságos kiképzés, sport, a hobbi és a terápiás lovagoltatás részéről a mai modern lótenyésztés felé. Munkánk során a hucul fajta vérmérsékletét és természetét vizsgáltuk különböző egyszerűen elvégezhető viselkedési tesztek segítségével illetve kerestük a választ arra, hogy a fajta alkalmas-e kezdő lovasok oktatására.