Virológia vizsgálatok étkezési és fűszerpaprikán előforduló uborka mozaik vírussal - Tóbiás, István; Almási, Asztéria; Csilléry, Gábor; Timár, Zoltán; Nemes, Katalin; Salánki, Katalin (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
Az idei évben jelentős vírusfertőzöttséget tapasztaltunk számos paprikatermesztő körzetben. A hajtatásból és a szabadföldről származó minták uborka mozaik vírus fertőzést mutattak. A korábbi tapasztalattól (a CMV II csoportba tartozó izolátumok domináltak) eltérően c. egyforma arányban fordultak elő a CMV I. és II. csoportjába tartozó izolátumok. Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy egy újabban termesztésbe kerülő CMV rezisztens fajta és az ismert, de rezisztenciával nem rendelkező étkezési fajta között nem találtunk lényegi különbséget a CMV tolerancia tekintetében sem a tünetek megjelenésében, sem a víruskoncentrációban. Azt tapasztaltuk, hogy a CMV rezisztens fajtát idősebb korban fertőzve a növényben a vírus lassabban szisztemizálódik. Érdekes tapasztalat volt, hogy a tobamovírus rezisztencia gént tartalmazó fűszerpaprika fajták érzékenyebbek voltak az uborka mozaik vírus fertőzésével szemben, mint a rezisztencia gént nem tartalmazó fajták.