A növények élettani állapotának hatása a nekrotróf és a biotróf kórokozó fertőzésekre adott válaszaira - Barna, Balázs; Máté, Gabriella; Manninger, Sándorné (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2017)
Régóta ismert, hogy a növények élettani állapota, fejlettsége erősen befolyásolja ellenállóságukat a kórokozókkal szemben. Általában a biotróf kórokozók a fiatal, míg a nekrotrófok az öregedő növényi szöveteket kedvelik. Ennek megfelelően az idős dohány leveleken a nekrotróf Alternaria alternata tenyészetkorongos fertőzés nagymértékű sárgulást és nekrotizációt idézett elő, míg a fiatal leveleken ezek a tünetek az Alternaria fertőzés után alig voltak láthatók. A hemibiotróf Pseudomonas syringae avirulens baktérium által okozott HR a fiatalabb levelekben szintén gyengébb volt, mint az idős levekben, de kompatibilis kapcsolatban a tünetek mindkét korú levélen hasonlóak voltak. A biotróf búza levélrozsda 12-es és 61-es rasszával végzett fertőzés után mind a hat búza genotípus, de különösen Mv C1535-02 és MV Emma, alacsonyabb uredospóra telep számot mutatott a harmadik levélen, mint egyleveles stádiumban az első levélen, ami kezdődő felnőttkori rezisztenciára utal. Nagy jelentőséggel bírna a gyakorlati növénynemesítésben, ha már korai, így háromleveles stádiumban lehetne a búza felnőttkori rozsda rezisztenciáját tesztelni, de ezt további szántóföldi kísérleteknek is igazolni kell.