Herbicid hatékonyság vizsgálat őszi búzában, Viola arvensis, Apera spica-venti és árvakelésű Brassica napus fajokkal szemben - Simon, Petronella; Labant-Hoffmann , Éva; Nádasyné Ihárosi, Erzsébet (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
A gazdaságos növénytermesztésnek meghatározó eleme a hatékony növényvédelem. Kiemelten fontos, hogy az integrált növényvédelmet az aktuális problémáknak megfelelően tervezzük meg. A gyomflóra folyamatos átalakulását „Magyarország szántóföldjeinek gyomnövényzete - Ötödik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés (2007-2008)” című kiadvány segítségével nyomon tudjuk követni. Búzatermesztők körében jelenleg az Apera spica-venti okoz jelentős termésveszteséget. A másik előretörő gyom - amely jelentős terméskiesést tud okozni - az a Viola arvensis. A gyakorlatban általában őszi búza őszi káposztarepcét követ (és fordítva is), így vizsgáltuk az imidazolinon-toleráns repce árvakelést is. A fenti gyomnövények elleni védekezési kísérlet eredményeivel szeretnénk támpontot adni a termesztőknek a hatékony gyomszabályzás megvalósítása érdekében. Vizsgálatainkban nemcsak a hatóanyagok és kombinációk hatékonyságát mutatjuk be, hanem azt is, hogy mikor érdemes a kezeléseket elvégezni, vagyis összehasonlítjuk az őszi posztemergens kezelések és tavaszi posztemergens kezelések hatékonyságát. Fel szeretnénk hívni a figyelmet a korai védekezések előnyeire, megfontolandó az őszi posztemergens kezelések preferálása a tavaszi kezelésekkel szemben.