WDV toleráns árpavonalak előállítása CRISPR/Cas9 rendszerrel - Kis, András; Hamar, Éva; Tholt, Gergely; Taller, János; Havelda, Zoltán (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
A növényi vírusok évente akár 10–15%-os veszteséget is okozhatnak a mezőgazdaságban. A fertőzött növények kezelésére nincs mód, így a gyakorlatban jelenleg a megelőzés (vektorszervezetek gyérítése és a helyes vetésidő megválasztása) az egyetlen hatásos védekezési lehetőség. A vegyszeres növényvédelem viszont kettős: anyagi és környezeti terheléssel is jár. A legjobb megoldás vírusokkal szemben ellenálló fajták termesztése, illetve előállítása. A Geminivirideae családba tartozó búza törpülés vírus (wheat dwarf virus-WDV) hazánkban is jelentős károkat okoz az árpa és búzaállományokban. Kutatócsoportunk az elmúlt években mesterséges miRNS-ek segítségével sikeresen állított elő WDV-rezisztens növényeket, viszont az alkalmazott technika csak a vírus DNS genomjáról átíródó RNS-transzkriptumok ellen hatásos (Kis és mtsai, 2016). Ezzel szemben a bakteriális immunrendszer működésén alapuló CRISPR/Cas9 genomszerkesztő rendszer magát a vírus DNS-t képes hasítani, és a létrejövő mutációkkal akár inaktiválni a WDV-t. Jelen munkánk során egy négy guide RNS-t kódoló konstrukciót (WDVGuide4Guard) alkalmaztunk sikerrel árpában. A transzformáns árpavonalak a WDV fertőzésre magas fokú toleranciát mutattak.