Fűz és nyár avar lebontásának vizsgálata a Balaton és a Kis-Balaton területén - Koók, Viktor; Simon, Brigitta; Kucserka, Tamás (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
A fűz, illetve a nyár erdők jelentősebb folyóink és állóvizeink mentén az ország egész területén megtalálhatók, s az őszi avarhullás időszakában jelentős mennyiségű avart juttatnak ezen víztestekbe. A vizeinkbe került avar jelentősen hozzájárul azok szervesanyag terheléséhez, ezért a lebontás vizsgálata és megértése alapvető fontosságú. Kísérletünket avarzsákos módszerrel, két különböző lyukbőségű avarzsákkal végeztük. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a téli szezonban a Balaton esetében a nyár avar a gyors, a fűz avar a közepes, a Kis-Balaton esetében mindkét avar a közepes lebontási sebességű kategóriába esett. Ezzel szemben a nyári szezonban a Balatonban és a Kis-Balatonban mindkét avar a gyors lebontási kategóriába esett.