A nád (Phragmites australis L.) lebontásának vizsgálata a Kis- Balaton területén - Gyöngyösi , Patrik Dénes; Simon, Brigitta; Kucserka, Tamás (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
A nád Földünk egyik legelterjettebb növénye. Azonális társulás, így szinte az összes égövben, sekély, álló- és lassú folyású vizek közelében meglelhető. Szárazföldön is képes életben maradni, ha gyökerei elég vízhez jutnak. A nádasok sok gerinctelen és gerinces állatfajnak biztosítanak lakó, illetve táplálkozási helyet. Ahol a nád megjelenik, ott lassan uralkodó fajjá is válik. Kutatásaink során avarzsákos módszerrel vizsgáltuk a közönséges nád levelének lebontási ütemét a Kis-Balaton Ingói berekben. Két különböző lyukbőségű zsákot használtunk egyaránt téli és nyári szezonon keresztül. Ezen felül meghatároztuk családszinten a makrogerinctelen szervezeteket, melyeket a mintákban találtunk. A nyári szezonban a bomlási sebesség gyorsabb volt, viszont a téli szezonban találtunk több makrogerinctelen szervezetet.