A kecskerák (Astacus leptodactylus) előfordulása a Balatonban - Dancsa, Barbara; Simon, Brigitta; Kucserka, Tamás (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2018)
A rákpestisnek és az angolnabetelepítésnek köszönhetően feledésbe merülő faj, a kecskerák (Astacus leptodactylus) napjainkban ismét egyre elterjedtebb. Magyarországon 3 őshonos rák van jelen, a folyami rák, a kövi rák és a kecskerák, de a behurcolt cifrarák is megtalálható. Kutatásunk céljául a kecskerákok vizsgálatát tűztük ki, mely azt igazolta, hogy a Balaton Keszthelyi-öböl partjainál ismét elszaporodó félben van. 2016. október 25. és 2017. október 31. között helyeztünk ki csapdákat a Pannon Egyetem Georgikon Kar II. Vizitelepén, ahol összesen 209 darab kecskerákot, illetve egy darab cifrarákot fogtunk rákvarsákkal. Vizsgálataink során mértük az egyedek testhosszát, továbbá olló hosszát. Átlagosan 9–10 cm nagyságú rákokat fogtunk, de volt közöttük 18 cm-es egyed is.