A globális klímaváltozás helyi hatásának vizsgálata a kukorica növényhőmérsékletének szimulációja alapján - Dióssy, László (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2008)
A globális felmelegedésre vonatkozó eltérő szcenáriók alkalmazásával vizsgáltuk a kukorica növényhőmérséklet alakulását Keszthelyen, a Goudriaan féle mikroklíma szimulációs modell felhasználásával. A jövőképeink az IPCC 2007-es jelentésének hazai leskálázása mellett (A2 és B2) néhány magasabb felmelegedésű elképzelést is tartalmaztak. Megállapítottuk, hogy Keszthelyen az elmúlt évtizedben a kukorica cső szinti hőmérséklete eddig 0.6 °C-al emelkedett az 1961–90-es évekhez képest. Az állomány jelenléte a növényhőmérséklet növekedését némiképp kompenzálta, még meglehetősen erős felmelegedés szimulációnál is. A kompenzáció mértéke függött a vízellátottságtól is. Jobb vízellátás nagyobb zöldfelület képzéssel és ezzel erőteljesebb árnyékoló hatással jár együtt, mely a növényhőmérséklet alakulását is befolyásolta.