The taxonomic problems of the Festuca vaginata agg. and their coenosystematic aspects - Penksza, Károly; Szabó, Gábor; Zimmermann, Zita; Lisztes-Szabó, Zsuzsa; Pápay, Gergely; Járdi, Ildikó; Fűrész, Attila; S.-Falusi, Eszter (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2019)
A Duna menti homoki területek növényzetében, irodalmi közlések és ismerteink alapján, a nyílt gyep legfontosabb domináns és egyben egyedüli faja a homoki vagy magyar csenkesz (Festuca vaginata). Új fajként a tecei csenkeszt (Festuca pseudovaginata) Penksza (2003) írta le. Az új faj levélszöveti felépítése hasonló a F. vaginata fajhoz, de a színe zöld és nem hamvaszöld. A virágzatában jelentős az eltérés, a külső toklászokon hosszú szálka található és tetraploid, szemben a F. vaginata diploid fajjal. A tipikus F. vaginata taxon külső toklásza rendszerint szálkátlan. A homoki gyepekben irodalmi adatok alapján olyan fajok is előfordulnak, amelyek rövidebb, hosszabb szálkával rendelkeznek. Ebbe a csoportba tartozik a Festuca dominii, amit Krajina fajként írt le (Domin 1930) és a taxonómiai megítélésén túl a vegetációben betöltött szerepe miatt is jelentős. Borhidi (2003) szerint a F. dominii egyeduralkodó a savanyú homoki területeken. Soó (1973), Šmarda és Kočí (2003) és Šmarda et al. (2007) szerint a faj neve F. vaginata subsp. dominii (Krajina) P. Šmarda, Šmarda et al. (2007) szerint azonban F. psammophila subsp. dominii (Krajina) P. Šmarda, amely rövid szálkával rendelkezik (0,1-0,2 mm), valamint a valamivel hosszabb szálkás (0,2-0,4 mm) F. psammophila (Čelak.) Fritsch, ami jelenleg csak az északibb területek erdei fenyveseiben található. 20 hazai mintaterületen vizsgáltuk a F. vaginata alakkörbe tartozó egyedeket. Az eredmények alapján minden mintaterületen megtaláltuk a tipikus szálka nélküli F. vaginata taxont. Ezen túl a külső toklász csúcsa alatt eredő rövid szálkával rendelkező és a külső toklász csúcsából induló rövidebb vagy hosszabb szálkás egyedeket is gyűjtöttünk. A kérdés, hogy ezek a taxonok igazolhatók-e F. dominii-ként és a F. psammophila-ként. A taxonok tisztázása egyben a hazai homoki vegetáció névadó és domináns fajainak a tisztázását is jelenti, és az ezek alapján leírt társulások, cönotaxonok felülbírálása, korrekciója is szükségessé válik.