Glifozát hatóanyagú gyomirtó szer, valamint a réz-szulfát egyedi és együttes toxicitásának vizsgálata házityúk-embriókon - Szabó, Rita; Laczó, László; Major, László; Kormos , Éva; Lehel, József; Budai, Péter (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A glifozát hatóanyag-tartalmú Taifun Forte herbicid és a környezeti fémterhelést modellező réz-szulfát egyedi és együttes méreghatását tanulmányoztuk fejlődő tyúkembriókon. A kezelésekhez a réz szulfát 0,01%-os oldatát és a Taifun Forte (360 g/l glifozát-izopropilamin só) gyomirtó szer 2,5%-os emulzióját alkalmaztuk, 0,1-0,1 ml térfogatban. Az injektálásos kezeléseket a keltetés megkezdésének napján, a feldolgozást a keltetés 19. napján végeztük el. A kórbonctani feldolgozás során lemértük az embriók testtömegét, lejegyeztük az elhalások számát és a makroszkópos embrionális elváltozásokat. A vizsgálati anyagok egyedi és együttes kezelései során, a kezelt csoportokban az embriók testtömeg értékei szignifikánsan kisebbek voltak a kontrollhoz viszonyítva. A réz-szulfát egyedi alkalmazása nem, ugyanakkor a Taifun Forte és a kombinációs kezelés szignifikánsan fokozta az embriómortalitást. A fejlődési rendellenességek előfordulásának gyakorisága sporadikus jellegű volt a kezelt csoportokban. Az eredmények alapján a réz-szulfát és a glifozát között additív toxikus kölcsönhatás léphet fel, amely nagymértékben csökkentheti az embriók életképességét vagy súlyos esetekben vadon élő madarak kihalásához vezethet.