Beruházások szerkezetének vizsgálata baromfitartó gazdaságokban Magyarországon - Bartl, Bianka; Ábel, Ildikó (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A szerzők az Agrárgazdasági Kutató Intézet (továbbiakban AKI) által működtetett Tesztüzemi rendszer (FADN) adatai alapján a baromfitartó gazdaságok beruházásainak szerkezetének vizsgálatát végezték el. A vizsgált időszak: 2005-2017. Különbséget tettünk kicsi, közepes és nagy üzemméret között és e gazdaságok adatait külön-külön vizsgáltuk. Számottevő különbségek tapasztalhatók kivétel nélkül mindegyik vizsgált mutatónál, a legjelentősebbek a támogatások és a nettó beruházás tekintetében látható. A beruházási támogatások és nettó beruházások volumenének és eloszlásának alakulását az üzemméretre jellemző sajátosságok befolyásolták. Míg a bruttó beruházások volumene a kicsik esetében a legmagasabb, addig a támogatások és a nettó beruházások tekintetében ez a sorrend megfordul. Bruttó beruházások szerkezetét tekintve mindhárom üzemméret esetében a tenyészállatoknál regisztrálták a legnagyobb értéket ezzel szemben az ingatlanok esetében üzemméretenként változásokat tapasztaltunk.