Relationship between security and competitiveness in agricultural enterprises in Transdanubia - Göllény-Kovács, Nikoletta; Németh, Kornél; Péter, Erzsébet (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A vállalkozás-indítási kockázatok ellenére úgy tűnik a vállalkozók nagyobb része elégedettebb a lehetőségeivel, mint alkalmazottként, mivel számuk folyamatosan emelkedik. Sok esetben azonban nem is a vállalkozás elindítása, hanem fenntartása okoz igazi kihívást a vállalkozó számára. Tanulmányunk ezért célként tűzte ki a vállalkozások hosszú távú fenntartási lehetőségeinek feltérképezését, melyet kiemelten mezőgazdasági vállalkozások körében kívántuk elvégezni, mivel a szektorban a kockázatok száma magasabbnak mondható. A kvantitatív vizsgálaton belül kérdőíves felmérés készült a dunántúli térségben, melynek eredményeként elmondható, hogy a legtöbb mezőgazdasági vállalkozó családi gazdaságként, örökség továbbviteleként végzi tevékenységét. A vizsgálat részeként továbbá mélyinterjúk is készültek, melyből kiderül, hogy a hazai szakemberek a szakmai kapcsolatok kiépítésében és a több lábon állásban látják leginkább a kockázat-csökkentés lehetőségeit, amit a megkérdezettek válaszai is alátámasztanak. A szerzők a gazdasági szerveződések és technológiai innováció terjedésében látják a biztonság és versenyképesség összefonódásának lehetőségeit, aminek kezdeményezései már elkezdődtek.