The role of aviation in the life of spa cities located in Zala County - Pintér, Ákos; Köbli, Ádám (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A turizmus és a közlekedés sok szempontból egymástól elválaszthatatlan ágazatok. Tanulmányunkban a Zala megyei fürdővárosok és a régió nemzetközi repülőtere közötti összefüggések keresésére koncentráltunk. A megye különböző szintű szolgáltatásokat nyújtó fürdőhelyei nagyon népszerűek a nemzetközi turisták körében, akiknek a cél desztináció kiválasztásánál kiemelt szempont a megközelíthetőség. A zalai fürdők a közút mellett légi úton is elérhetőek, köszönhetően a sármelléki Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtérnek is. Munkánkban a nemzetközi hírű Hévíz legjelentősebb négycsillagos szállodáinak – melyek vendégköre kb. 75%-ban külföldi – idegenfogalmi adatait, valamint a repülőtér légi utasforgalmának változásait vizsgáltuk meg. Megállapítható, hogy a térség idegenforgalmában, az utóbbi években jelentős szereppel bíró orosz vendégkör (Budapestről) és az izraeli vendégek döntő része (Bécsből) a légi közlekedést választva érkezik hazánkba, azonban nem közvetlenül Sármellékre. A német vendégkör negyede viszont ide érkezik, két jelentős utazási irodának köszönhetően. Az utóbbi évek hangzatos repülőtér fejlesztései Sármelléken ez idáig nem valósultak meg, a légi utaslétszám alakulásában szignifikáns változás nem tapasztalható. A környék lényegesen nagyobb spektrumú nemzetközi repülőtereinek súlya – Budapest, Bécs, Zágráb – a térség beutazó gyógyturizmusában markánsan érzékelhető. A repülőtér további fejlesztése és fenntartható üzemeltetése mindenképp szükséges, hiszen a két nemzetközi jelentőségű fürdőváros, Hévíz és Zalakaros tu rizmusában is fontos szerepet töltenek be a külföldi turisták. Egy stabilan működő, korszerű infrastruktúrával rendelkező repülőtér óriási versenyelőnyt biztosíthat a zalai fürdőknek, és a hatásai az egész megye turizmusát kedvezően befolyásolhatják.