Structural analysis of the common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) chloroplast genome - Nagy , Erzsébet; Taller, János (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
A kloroplasztisz a növények létfontosságú sejtszervecskéje, mely a fotoszintézisben betöltött kulcsfontosságú szerepe mellett a zsírsavak és több aminosav bioszintézisének helye is egyben. Endoszimbionta származásának köszönhetően a kloroplasztisz saját DNS-el, a cpDNS-el rendelkezik, melyet plasztomnak is nevezünk. A kloroplasztisz genom meghatározott szerkezeti felépítése és konzervatív természete miatt lassú evolúció jellemzi. A jelen tanulmányban a világ számos régiója leggyakoribb gyomnövényének és legfőbb allergén növényének számító ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) plasztomjának szerkezetét elemeztük. Más kloroplasztisz genomokhoz hasonlítva a parlagfű plasztom egyes gének esetében eltérő start kódonnal rendelkezik, különbségek tapasztalhatók a géntartalomban és génszerkezetben, illetve az intron tartalomban. Továbbá meghatároztuk a parlagfű plasztom ismétlődő szekvencia motívumait, különös tekintettel a lehetséges mikroszatellitekre. A jelen tanulmány eredményei jól hasznosíthatók a továbbiakban filogenetikai és genotipizálási vizsgálatokban egyaránt.