Coliform bacteria contamination measurement of cell phones and users’ hands - Magyarné Horváth, Kinga; Jakuschné Kocsis, Tímea; Lenkovics, Beatrix; Fekete-Frojimovics, Zsófia (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2020)
Napjainkban számos környezeti problémával és betegséggel kell szembenéznünk. Némelyik igen nagy jelentőséggel bír életünkre. A kézmosásra és higiéniára, szerencsénkre egyre nagyobb hangsúly kerül hazánkban is. Jelen kutatásunkban, célul tűztük ki a koliform baktérium kimutatását mobiltelefonokon és használóik kezén egyaránt. A jobb és bal kézből származó minták több, mint 90%-a koliform baktérium által fertőzött volt, és kevesebb, mint 10%-a volt csak negatív a mintáknak. A mobiltelefonok 76,1%-a volt pozitív - amelyek esetében koliform baktériumot mutattunk ki. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy kutatásunk a probléma feltárására, valamint a kézmosás szükségességére és annak pontosságára kívánja felhívni a figyelmet, de nem reprezentatív elemzés.