Flower preference of Brachycera species in a dry grassland with a Pulsatilla grandis population - Mészáros, Tünde; Tóth, Sándor (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2021)
Tanulmányunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a P. grandis virágai milyen mértékben fontosak a Brachycera közösségek számára. Fel kívántuk tárni, hogy a gyepszintben egyidejűleg virágzó fajok milyen mértékben vonzzák a legyeket, és milyen mértékben látogatják ezzel párhuzamosan a Pulsatilla virágokat. Kíváncsiak voltunk továbbá arra, hogy a Pulsatilla grandis virágok légy látogatóinak száma két egymást követő évben hogyan változik a hőmérséklet és a csapadék függvényében. Kutatásunk során összesen 135 egyedet fogtunk be, melynek 46%-a nőstény, 54%-a pedig hím volt. A legtöbb Brachycera egyed a Potentilla arenaria fajon fordult elő. A hímek és a nőstények aránya változó volt. Az összes begyűjtött egyed 91%-a tartozott a Bombyliidae családba, ezután a Tachinidae (6%), a Syrphidae (2%) és a Calliphoridae (1%) család következett. A gyűjtési idő alatti átlag csapadék mennyiségek és napi átlaghőmérsékletek korreláltak a begyűjtött legyek számával.