A DNA based method to determine the origin of honey produced by Apis cerana - Szepesi, Kinga; Heltai, Botond; Kolics, Éva; Mátyás, Kinga; Kálmán, Nikoletta; Taller, János; Miyazaki, Satoshi; Kolics, Balázs (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2022)
Egy termék értékének megállapításában számos tényező részt vesz. Ilyen paraméterek az adott produktum piaci felhasználhatósága, elérhetősége, eredete, alapanyagának minősége, exkluzivitása. További kritériumok merülnek fel élelmiszeripari termékek esetében, mint például az ízvilág és az egyre népszerűbb egészségre gyakorolt hatás. Ebből a megközelítésből a méz kiemelkedő helyet foglal el, mivel elismerten jelentős termék az élelmiszeripar és az egészségügy szempontjából egyaránt. Az ázsiai méh (Apis cerana) méze egyedülálló és különlegesen értékes, és emiatt gyakran van kitéve hamisításnak. Az ázsiai méh által termelt méz korlátozottan elérhető, leginkább csak azokban az országokban, ahol ez faj endemikus. Az ázsiai méh elsősorban Kínában, Szibériában, Indiában és Japánban terjedt el. Ezeken a területeken a méhészkedés hozzátartozik a kulturális hagyományokhoz. Ezen munka középpontjában a keleti méh által termelt méz értékmegóvása áll, egy olyan módszer fejlesztése által, ami gyors és pontos módja a hamisítás kimutatásának. A tanulmány célja két közeli rokon méhfaj (Apis cerana és Apis mellifera) genetikai különbségeinek kimutatása és mitokondriális lókuszok segítségével olyan marker fejlesztése, aminek segítségével kimutatható a méz keleti méhtől való származása. Mindamellett, hogy önmagukban is használhatóak a tervezett primer párok, beilleszthetőek már meglévő genetikai vizsgálati panelekbe is.