Baromfitrágya alapú komposzt szuszpenzió hatásának vizsgálata káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata provar. capitata Dutch) tesztnövénnyel - Gorliczay, Edit; Kiss, Nikolett Éva; Nagy, Attila; Tamás, János (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2022)
A komposzt szuszpenziók a komposztált anyagok vizes kivonatai, amelyeket a növényi betegségek elleni védekezésre és tápanyagutánpótlásra használnak. Jelen tanulmányban egy brojler- és tyúktrágya alapú komposzt szuszpenzió, mint tápanyag-utánpótlásra alkalmas folyékony termék hatását vizsgáltuk két talajtípuson (homoktalaj, humuszos homoktalaj), káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata provar. capitata Dutch) tesztnövénnyel, egy vízkapacitási szinten (VKsz 70%), négy- és nyolchetes betakarítási idővel. Vizsgáltuk a levélszám (db), nedves tömeg (g), teljes hajtáshossz (cm), Fv/Fm, Fv/Fo, összes klorofill- (μg/g) és az összes karotinoid-tartalom (μg/g) alakulását. A tenyészedényes kísérletek eredményei alapján elmondható, hogy a kontroll és a komposzt szuszpenziókkal kezelt növények vizsgált paraméterei, valamint a felszámolási idők között szignifikáns különbségek voltak kimutathatók (p<0,05). A kezelések hatására nagyobb levélszámot kaptunk, és ez az erőteljes lombnövekedés valószínűsíthetően a nitrogéntúladagolás hatása. A növényeket érő stressz meghatározásához az Fv/Fm, valamint az Fv/Fo értékeket meghatároztuk, melyek alapján elmondható, hogy a magas kálium-koncentráció hatással volt a fotoszintetikus apparátus működésére. Az összes klorofill- és karotinoid-tartalom (μg/g) esetén az szuszpenziókkal kezelt növények esetében alacsonyabb értékeket mértem, mely a kálium és magnézium ionok közötti antagonizmussal magyarázható.