Hagyományos magyar termékek marketingstratégiája, különös tekintettel a táplálkozási előnyök szerepére
Absztrakt
A kutatási téma jelentőségét az adja, hogy 2004-ben, az immár 25 országra bővülő Európai Unióban nehéz piaci körülmények, erős konkurenciaharc és importverseny várja a hazai agrártermékeket. A fejlesztési stratégia egyik lehetősége a versenyszférához tartozó ágazatok pozíciójának erősítése. A másik csoportba a nem közvetlenül a versenyszférába sorolható olyan sajátos, jelentős magyar múlttal rendelkező ágazatok tartoznak, amelyek fejlesztése a környezet- és tájgazdálkodáshoz, a turisztikai, a foglalkoztatási, a vidékfejlesztési és a jövedelem-kiegészítési feladatokhoz kapcsolódik. A piacon való talpon maradás és térnyerés egyik lehetséges módja az őshonos, hagyományos és tájjellegű állat- és növényfajok, -fajták ill. termékek (hungarikumok) értékeinek felismerése és megerősítése. A hungarikumok tartalmi lényegét az adja, hogy egyedien és egyedülállóan magyarok, kötődnek a vidékhez és a tájhoz, az agroökonómiai viszonyok révén pedig a régióhoz.A szerzők az előadás keretében két hungarikumnak minősülőállatfaj (ezen belül egy-egy fajta), a magyar szürke szarvasmarha és a mangalica sertés, valamint két növényi termék, a makói vöröshagyma és a fűszerpaprika piaci értékelését mutatják be. Elemzik a vizsgált nemzeti termékek erősségeit és gyengeségeit, ill. a piaci lehetőségeket és veszélyeket. A négy kiemelt hungarikum esetében felvázolják a közös marketingstratégia alapelemeit, a lehetséges célpiacokat és a marketingmixet alkotó eszközöket, rámutatva a közösségi marketing lehetőségeire.