Kecsketejből készült élelmiszerek táplálkozási előnyei és fogyasztói szokásai
Absztrakt
Egy doktori kutatás keretében fókuszcsoportos interjúk és kérdőíves felmérések keretében a magyar fogyasztók kecsketej termékek iránti preferenciáinak vizsgálatára került sor. A kapott eredmények alapján megállapítható, hogy Magyarországon kevesen és nagyon ritkán fogyasztanak és vásárolnak kecsketej termékeket az átlag fogyasztók. A termékek közül leggyakrabban sajtok kerülnek a kosarakba. A nem fogyasztók elutasításának okai között szerepel, hogy nem kedvelik a kecsketej termékek ízét, vagy nem ismerik a termékeket, nem találkoznak velük. A vizsgált termékek vásárlásakor a fogyasztók az egészségességet kiemelten fontosnak tartják az íz és a minőség mellett. A kutatás feltárta, hogy a fogyasztók nem rendelkeznek megfelelő tudással a kecsketej táplálkozási előnyeiről, ezért szekunder információk által összegyűjtöttük a legfontosabb ismereteket. Mivel a fogyasztók körében nagymértékű a tájékozatlanság, a tudatlanság a vizsgált termékekkel kapcsolatban, ezért egy országos PR tevékenységre, az oktatásra, a tájékoztatásra lehet helyezni a hangsúlyt. A kecsketej termék a fogyasztók tudatában az „egészséges termék” képeként él, azonban ennek konkrétumaival nincsenek tisztában. Ezt a pozitív „előítéletet” célszerű kihasználni az ágazati és vállalati marketingstratégia kidolgozásakor, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a termék egészségességét egy felvilágosító munka keretében tényekkel is alá kell támasztani. Mivel az ágazat forrásai szerények, ezért nem tudja teljes mértékben magára vállalni a kampányt. A helyes ismeretek átadásában az agrárkormányzat, a szakterület kutatási és oktatási intézményei, az FVM-AMC, és az érdekképviseleti szervek szerepvállalása is feltétlenül szükséges. Egy közösségi ismeretterjesztő kampány esetében lehetőség adódna piacbővülés előidézésére.