Hagyományos állatfajták húsának zsírsavösszetétele és humán-élettani értékelése
Absztrakt
A szerző a magyar szürke szarvasmarha fajtával és a mangalica sertéssel végzett vizsgálatok eredményeiről számol be tanulmányában. A magyar szürke szarvasmarha esetében az intenzív és az extenzív takarmányozás hatását vizsgálta a húsminőségre és a hús zsírsavösszetételére. A mangalica sertéssel végzett vizsgálatok során a húsminőség általános paraméterei mellett a hús és a vágott test különböző zsírdepóiból származó zsírminták zsírsav-összetételét értékeli a humán táplálkozási igények szempontjából. A szarvasmarha hizlalási kísérlet során 20 magyar szürke és kontrollként 20 holstein-fríz növendékbikát állítottak hízóba. A csoportok takarmányozása kétféle technológiával extenzíven (legelőfű, fűszenázs), illetve intenzíven (kukoricaszilázs, fűszéna) történt. Az extenzív csoport a hízlalás utolsó hónapjában 25 % lenmagdarát tartalmazó napi 4 kg abrakot kapott. A kísérleti állomány próbavágása során a hosszú hátizomból vett húsminták zsírsavösszetételét határozták meg. A mangalica sertéssel végzett kísérlet során 12 mangalica hízósertést (ártány) vágtak le átlagosan 155 kg élősúlyban. A hízósertések takarmányozása gabonaalapú keveréktakarmányra alapozódott, amelyet évszaktól függően burgonya, ill., zöldtakarmánnyal egészítettek ki. A vágás során a hosszú hátizomból a hát-. ill., a hasszalonnából mintát vettek a zsírsavösszetétel meghatározáshoz. A mangalica adatait a hasonlóan zsíros német öves sertés, valamint német lapály sertések eredményeivel hasonlították össze. A szarvasmarha hizlalási kísérlet eredményei szerint az eltérő takarmányozás hatása mind a hízékonysági, vágási paraméterekben mind a hosszú hátizom zsírsavösszetételében megmutatkozott. Az extenzív, legelőfűre, fűszenázsra alapozott takarmányozás kedvezően befolyásolja a hús zsírsavösszetételét. Az extenzíven takarmányozott magyar szürke bikák húsának telített és telítetlen zsírsav aránya kedvezőbb, KLS tartalma nagyobb, mint a holstein-fríz hízóbikáké. A két fajta között az n-6 zsírsavak aránya szignifikánsan eltért, a magyar szürke bikák húsa kevesebb n-6 zsírsavat tartalmazott mindkét takarmányozási csoportban, ennek következtében az n-6/n-3 zsírsavak aránya a humántáplálkozás szempontjából kedvezőbben. A mangalica sertéssel végzett kísérlet eredményei szerint a fajta húsminősége több résztulajdonságban különbözik a ma széles körben elterjedt fajták húsminőségétől. A nagy intramuszkuláris zsírtartalom és annak finom egyenletes eloszlása a húsban kedvező hatású az élvezeti érték szempontjából. A mangalica húsa több telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami elsősorban az egyszeresen telítetlen zsírsavak nagyobb előfordulásának köszönhető. Az n-6/n-3 zsírsavak aránya humán-élettani szempontból kívánatos értéktől elmaradt, viszont a termék-előállítás oldaláról tekintve, az alacsony oxidációs készség miatt előnyös. A mangalica sertés szalonnájának keménysége és zsírsavösszetétele alapján kiválóan alkalmas minőségi és nagy értékű szalonna előállítására. Összességében a kísérleti eredmények szerint hagyományos állatfajtáink alkalmasak speciális minőséggel rendelkező, humán-táplálkozási szempontból egészséges ill. tradicionális termékek előállítására.