Be- és kilépés egy érett iparágban: a magyar kisüzemi sörfőzdék esete

Szerzők

  • Imre Fertő Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Kaposvár Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem
  • Anita Major Kaposvár Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola
  • Szilárd Podruzsik Budapesti Corvinus Egyetem
  • József Fogarasi Agrárközgazdasági Kutatóintézet

Absztrakt

Az elmúlt évtizedben, számos országban a mikrovállalkozások száma növekedett. Az új vállalkozások piaci belépésének vizsgálata egyre inkább a kutatók érdeklődési körébe került. Így van ez a kézműves sörfőzdékkel is. Tanulmányunkban a magyar söripar fejlődését mutatjuk be, különös figyelmet szentelve a kézműves sörfőzdéknek. A söripar szerkezeti átalakulásnak első szakasza a gazdasági válság előtt lezajlott. A sörpiacra belépők száma a válságot követően növekedett, a piacot elhagyók száma csökkent. Ökonometriai elemzések nem lineáris kapcsolatot mutatnak ki a kézműves sörfőzdék mérete és azok túlélése között. Az olyan iparági jellemzők, mint az iparági növekedés vagy a koncentráció, továbbra is meghatározóak a kézműves sörfőzdék túlélésében.

##submission.downloads##

Megjelent

2016-02-15

Hogyan kell idézni

Fertő, I., Major, A., Podruzsik, S., & Fogarasi, J. (2016). Be- és kilépés egy érett iparágban: a magyar kisüzemi sörfőzdék esete. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 12(1), 39–46. Elérés forrás https://journal.uni-mate.hu/index.php/etm/article/view/183

Folyóiratszám

Rovat

Cikkek