Élelmiszertermékek eredetvédelmének, azonosíthatóságának műszeres vizsgálati lehetőségei

Szerzők

  • Róbert Romvári Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar (Kaposvar University, Faculty of Animal Science) H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Absztrakt

A vázlatos irodalmi feldolgozás  során  ismertetésre  kerültek  azon  műszeres  eljárások, melyek alkalmasak élelmiszertermékek eredetvédelmének és azonosíthatóságának biztosítására. A felsoroltak között vannak    szerkezetvizsgáló    technikák,    különböző szenzorokon  alapuló  módszerek,  valamint  a  képalkotó  eljárásoknak  egy  új  területe,  az elektromos  tomográfia.  Valamivel  részletesebb  formában  érinti  a  közlemény  az  NMR  és  a NIR spektroszkópia alkalmazási területét, továbbá az UH, CT és MR képalkotás lehetőségeit. Végül  egy  konkrét  példa  segítségével  szemléltetésre  került  a  magas  hozzáadott  értékű élelmiszer  alapanyag-előállítás,  a  termékminőség  műszeres  meghatározás,  illetve  a  piaci-fogyasztói információkat meghatározó táplálkozásmarketing kapcsolata.

Letöltések

Megjelent

2004-02-15

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek