Élelmiszertermékek eredetvédelmének, azonosíthatóságának műszeres vizsgálati lehetőségei
Absztrakt
A vázlatos irodalmi feldolgozás során ismertetésre kerültek azon műszeres eljárások, melyek alkalmasak élelmiszertermékek eredetvédelmének és azonosíthatóságának biztosítására. A felsoroltak között vannak szerkezetvizsgáló technikák, különböző szenzorokon alapuló módszerek, valamint a képalkotó eljárásoknak egy új területe, az elektromos tomográfia. Valamivel részletesebb formában érinti a közlemény az NMR és a NIR spektroszkópia alkalmazási területét, továbbá az UH, CT és MR képalkotás lehetőségeit. Végül egy konkrét példa segítségével szemléltetésre került a magas hozzáadott értékű élelmiszer alapanyag-előállítás, a termékminőség műszeres meghatározás, illetve a piaci-fogyasztói információkat meghatározó táplálkozásmarketing kapcsolata.