Limousin tenyészbika-jelöltek testalakulásának értékelése üzemi sajátteljesítmény-vizsgálatban
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.1.064Kulcsszavak:
limousin tenyészbika jelöltek, testméretek, küllemi pontszámokAbsztrakt
A Szerzők a 2021-ben végezték vizsgálatunkat az üzemi sajátteljesítmény-vizsgálatban limousin tenyészbik-jelöltek (n=311, tenyészet= 30) küllemének értékelése tárgyában. Az élősúly mellett hat testméretet (marmagasság, cm), farbúbmagasság, cm, hát hosszúság, cm, marszélesség, cm, csípőszélesség, cm, ülőgumók szélessége, cm) és két küllemi jellemzőt (izmoltság, pont láb, pont) értékeltek.
A teljesítményvizsgálatban szereplő bikák súlya (átlag: 455 kg, életkor: 420±30 nap) megegyezett korábbi francia és hazai adatokkal. Az, hogy a farbúbmagasság (132 cm) nagyobb volt, mint a marmagasság (123 cm) arra utal, hogy a növendék bikák még fejlődésben vannak és még nőni fog a magasságuk. A háthossz minimum és maximum értéke 63 cm., ill. 94 cm volt, amely az életkornak megfelelő fejlettséget jelent. A csípőszelességnek és az ülőgumók szélességének jelenlegi adatai jó alapot nyújthatnak arra, hogy ezek aztenyészbika-jelöltek továbbra is fenntartsák majd a fajta teheneinél a könnyű ellést. A küllemi bírálati pontszámok (izmoltság és láb) tekintetében a 7 pont körüli átlagérték volt a jellemző. A hatos lábpontszámhoz 6-os és 7-es izmoltság tartozott, legalább 440 kg-os átlagsúllyal. A 8-as lábpontszámmal rendelkező egyedek izmoltsági értéke 7 vagy 8 pontnak adódott, 460 kg-os élősúllyal. A 8 pontos átlagértékhez kedvezőbb, kisebb SE érték társult.
Ha az élősúly adatokat az izmoltság és a láb pontszámának figyelembe vételével értékeljük, a marmagasság kategóriái szerint, akkor megállapíthatjuk azt, hogy a marmagasság növekedésével – minden relációban – az elősúly is emelkedett. Az élősúly és a marmagasság, ill. a farbúbmagasság között számított pozitív irányú és közepes szorosságú összefüggések (r=0,613, ill. r=0,593) egybevágnak az irodalmi adatokkal. A küllemi bírálati pontszámok összefüggése az élősúllyal és a testméretekkel eltérő irányúak és laza szorosságúak voltak.
A vizsgált egyedek fejlettsége, testméret adatai, valamint az izmoltságuk és jó lábszerkezetük minden esélyt megadnak arra, hogy ezek közül a legjobbak érdemben javíthassák majd a következő generáció küllemét.
Hivatkozások
Anonim, (1992): Résultats du contrôle des performances des bovins allaitants. Institut de l' Élevage, Paris, 1–56.
Bene, S., Nagy, B., Nagy, L., Kiss, B., Polgár, J. P., and Szabó, F. (2007): Comparison of body measurements of beef cows of different breeds, Arch. Anim. Breed., 50, 363–373, https://doi.org/10.5194/aab-50-363-2007
Boonen F. (1991): Centre de Sélection Bovine, Rapport d' Activité, Ciney, Belgique, 1–66.
Bozkurt Y., Aktan S., Ozkaya S. (2007): Body weight prediction using digital image analysis for slaughtering beef cattle. Journal of Applied Animal Research 32, 195–198. https://doi.org/10.1080/09712119.2007.9706877
de Rose E. P.- Wilton, J. W.- Schaeffer, L. R. (1988): Estimation of variance components for traits measured on station-tested beef bulls. J. Anim. Sci. 66., 3., 626–634. https://doi.org/10.2527/jas1988.663626x
Dervillé M., Patin S., Avon L. (2009): Races bovines de France: origine, standard, sélection (in French). Paris: Éditions France Agricole. ISBN 9782855571515
Dohy J. (Ed.) (1985): Húsmarhatenyésztés, Mezőgazda Kiadó, Budapest 349.
Dubois M., Huneault G. (1990): Évaluation génétique des taurillons de boucherie en station, Rapport des Tests, Hiver 1988-1989, Québec, Canada, 1–21.
Gáspárdy A., Szabára L., Sváb L., Bodó I. (1998): Modern evaluation of the weaning weight in a Charolais herd by using individual animal model. Hungarian Journal of Animal Production, 47: 6. 503–513.
Griffin P. G., Ginher, O. J. (1992): Research application of ultrasonic imaging in reproductive biology, J. Anim. Sci. 70, 3: 953–972. https://doi.org/10.2527/1992.703953x
Holleville, P. (1985): La contribution du Charolais à l' amélioration économique de la production de viande. Revue Trimestrielle, 20, 76., 17–28.
INRA (1995): Répertoire francais des méthodes et des procédures de controle d' évaluation génétique des reproducteurs ovins et bovins de races allaitantes, 1–40.
Karamfilov, S., Nikolov, V., Malinova, R. (2019). Study on the exterior of cow Limousin cattle breed, bred in Bulgaria. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 25(6), 1254–1260.
Limousin and Blonde d ’aquitaine Breeders Association (2018): Breeding program. Budapest, 1–30.
Nagy N. (1974): Breeding value estimation and development of charachteristics for beef cattle. Hungarian Journal of Animal Production, 23. 3. 37–46.
Nagy N., Hajas P., Lipcseiné Z. (1985): Real value of the domestic Charolais, Limousin and Hereford herds compering to the English breeds averages. Vágóállat és Hústermelés, 8. 1–7.
Nagy N., Tőzsér J., Kisgergelyné K. A. (1989): Data on the performance and significance of beef cattle breeding lines. Hungarian Journal of Animal Production, 37: 4. 306–313.
Pflaum J. (1989): Bayerische Landesanstalt für Tierzucht Grub. Jahresbericht, 48.
Ozkaya S., Neja W., Krezel-Czopek S., Oler A. (2015): Estimation of bodyweight from body measurements and determination of body measurements on Limousin cattle using digital image analysis. Animal Production Science 56(12) 2060–2063. https://doi.org/10.1071/AN14943
Szabó, F. (Ed.)(1998): Húsmarhatenyésztés, Mezőgazda Kiadó, Budapest 374.
Török M. (2009): In vivo ultrasonic measurements in beef cattle breeding towards developing breeding value estimation. Pannon University. Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola, Keszthely, https://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2010/Torok_Marton_dissertation.pdf
Tőzsér J. (2006): Research for type differentiation in cattle breeding. Doctoral Dissertation of the Hungarian Academy of Sciences, Gödöllő, 173. http://real-d.mtak.hu/224/1/Tozser_Janos.pdf
Tőzsér J., Domokos Z. (2001): Vizsgálatok charolais választott bikaborjak küllemi bírálatának megalapozására. Állattenyésztés és Takarmányozás, 50., 4. 299–309.
Tőzsér J., Donokos Z., Alföldi L., Holló G. Rusznák J. (2001): Különböző génarányú charolais tenyészet teheneinek testméretei. 50., 1. 15–22.
Tőzsér J., Ravasz T.-né, Nagy, N. (1987): Feeding efficiency of beef breeding bulls. Hungarian Agriculture, 41. 46. 14–15.
Ulutas Z, Saatci M, Ozluturk A (2001): Prediction of body weight from body measurements in East Anatolian Red Calves. Journal of the Faculty of Agriculture. Erzurum University 32, 61–65. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/34478
http-1 (2022): https://www.thecattlesite.com/breeds/beef/39/limousin/
http-2 (2020): https://www.limousine.org
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2022 Tőzsér János, Fazekas Natasa, Szűcs Márton
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.