Viability issues of small-scale dairy production

Autor/innen

  • Szabina Szilágyi Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Doctoral School of Economic and Regional Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.
  • József Horváth University of Szeged, Faculty of Agriculture, 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy 15.

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.7331

Schlagwörter:

small-scale farm, animal husbandry, milk production, Hungarian Simmental

Abstract

The economic difficulties of the dairy cattle sector and their solutions are not the same at the large-scale and small-scale levels. In this study, a small family farm dealing with dairy cattle was planned. During the calculation, the characteristics of small farms were considered, and their entire economic plan was set up, considering all expenses and income. From the authors’ calculations, it has been shown how the various economic indicators were developed in a three-person family farm. The Hungarian Simmental breed herd consists of 15 cows and their offspring. The main source of income is the sale of raw milk. The low profitability of the sector is a reason for further research, see how the sector income can be increased with the given production parameters. The solution for the future is the increase of added value and the search for new types of sales channels, for the sake of long-term sustainability.

Autor/innen-Biografie

  • Szabina Szilágyi, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Doctoral School of Economic and Regional Sciences, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.

    corresponding author, email:szilagyi.szabina13@gmail.com

Literaturhinweise

52/2010 (2010): FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés felté-teleiről (IV. 30.) https://njt.hu/jogszabaly/2010-52-20-82 (Accessed on: 2022. 07. 06.)

Benedek Zs. (2014): A rövid ellátási láncok hatásai. Összefoglaló a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján. Műhelytanulmányok MT-DP-2014/8. MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet. Budapest. pp. 3

Berezvai Z., Kónya M. (2025): Price Transmission and Competition Amid a Series of Crises: Study of the Hungarian Milk Supply Chain. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies. https://doi.org/10.1108/JADEE-08-2024-0249

Drejerska, N., Sobczak-Malitka, W. (2023): Nurturing Sustainability and Health: Exploring the Role of Short Supply Chains in the Evolution of Food Systems. Foods. 12(22), 4171. https://doi.org/10.3390/foods12224171

Engle, N. H. (1941): Measurement of Economic and Marketing Efficiency. Journal of Marketing, 5(4), 335–349. https://doi.org/10.1177/002224294100500402

Fogarasi J., Zubor-Nemes A. (2017): A tőkeszerkezet hatása az agrárgazdasági teljesítményre. Statisztikai Szemle, 95(4), p. 407. https://doi.org/10.20311/stat2017.04.hu0406

Hingyi H. (2002): A tejtermelés ökonómiai elemzése a Közép-dunántúli Régió különböző ágazati méretű gazdaságaiban. Doktori (Ph.D.) értekezés. Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgaz-daság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár, 162. p.

Horváth J., Komarek L. (2016): A világ mezőgazdaságának fejlődési tendenciái Hódmezővásár-hely. Felelős Kiadó: Horváth József SZTE-MGK, pp. 204–207.

Jafri, S. H., Adnan, K. M. M., Baimbill Johnson, S., Talukder, A. A., Yu, M., Osei, E. (2024). Challenges and Solutions for Small Dairy Farms in the U.S.: A Review. Agriculture, 14(12), 2369. https://doi.org/10.3390/agriculture14122369

Kapronczai I. (2011): A magyar agrárgazdaság napjainkban. Gazdálkodás, 55(7), 615–628.

Kőműves Zs., Lukács B. (2015): Kisüzemi tej és tejtermékek előállítását befolyásoló tényezők vizsgálata. Acta Scientiarum Socialium, 44, 67–79.

Merényi I., Scheider F. (1999): A tej és termelése. Gazda Kiadó, Budapest, pp. 7.

Perekhozhuk, O., Hockmann, H., Fertő I., Bakucs Z. (2013): Identification of Market Power in the Hungarian Dairy Industry: A Plant-Level Analysis. Journal of Agricultural & Food In-dustrial Organization ,11(1), 1–13. https://doi.org/10.1515/jafio-2012-0005

Siklósi Á. (2009): Hatékonysági, jövedelmezőségi vizsgálatok és azok számviteli összefüggései az élelmiszeriparban. Debrecen. PhD értekezés. p. 10.

Szabó D. (2014): A rövid ellátási láncban rejlő lehetőségek és veszélyek Magyarországon. Acta Carolus Robertus, 4(2), 109–118.

Szűcs I., Kovács K., Vántus A. (2007): A tejtermelés szervezése és ökonómiája. In: Nábrádi A., Pupos T., Takácsné György K.: Üzemtan II. ISBN 978-963-9732-72-8, Debreceni Egyetem Ag-rár- és Műszaki Tudományok Centruma Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, Debrecen, pp. 212–240.

Schweiczer T. A. (2024): Hungarian Milk Production has Reached the Forefront of Europe. Trade Magazin, 2024.06.03. https://trademagazin.hu/en/europa-elvonalaba-jutott-a-magyar-tejtermeles/

USDA (2023): Agricultural Sector in Hungary Faces Structural Changes. Report Number: HU2023-0010. United States Department of Agriculture, Foreign Agricultural Service. 7. p. (Accessed on: 2023. 12. 14.)

Volkov, A., Morkūnas, M., Crescimanno, M. (2025): Is Common Agricultural Policy Competent to Steer EU Agriculture in Turbulent Times? Evidence from the European Dairy Sector. Agricul-tural and Food Economics, 13, 43. https://doi.org/10.1186/s40100-025-00389-z

WTO (1991): The World Market for Dairy Products 1991. International Dairy Arrangement, Twelfth Annual Report. General Agreement on Tariffs and Trade, Geneva, 91. p.

Veröffentlicht

2025-12-16

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Szilágyi, S., & Horváth, J. (2025). Viability issues of small-scale dairy production. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 21(2), 178-187. https://doi.org/10.17205/aweth.7331

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in