Az állatszállítás állatjóléti vonatkozásai - Béres, Annamária; Janbaz, Janan (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2025)
A szerzők irodalmi adatok alapján összefoglalják az állatok reagálást a szállítás során. A szállítás során különböző stressztényezők, köztük fizikai (éhség, szomjúság és sérülések) vagy környezeti stresszorok (hőmérséklet, pára, szociális rangsor felbomlása stb.) hatnak az állatokra.Évente ugyanis több millió élő állatot szállítanak Európa szerte. Az utóbbi években az Európai Unió számos tagországában foglalkoztak az állatszállítással és bevezettek új szabályokat a szállítás előtti, alatti és az utáni időszakokra. A szigorúnak mondható szabályozás ellenére is, számos állatjóléti probléma merül fel a szállításuk során. Az ezeket kiváltó tényezők feltárásával, a lehetőségekhez mérten orvoslásával lehetőség nyílhat az állatok közérzetének javítására.
Keywords: állatszállítás; állatvédelmi törvény; állatjólét; stressz-tényezők; élettani paraméterek