Képes beszámoló két párizsi kiállításról 2007 márciusában - Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2007)
Már több mint egy évtizede szerveznek minden év március első napjaiban – egymással átfedésben – két nagy mezőgazdasággal kapcsolatos kiállítást Párizsban. Párizs északi részén az ún. kiállítási parkban (Villepinte) 1994 óta kerül megrendezésre a SIMAGENA elnevezésű kiállítás. A másik párizsi kiállítást (Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, Salon International de l’Agriculture) március 3–11. között (Port de Versailles) rendezték idén, amely méretében és tematikájában is jelentősen eltért az elsőként említett kiállítástól.A SIMAGENA kiállításon idén, március 4-8. között, számos francia és nemzetközi mezőgazdasági, gépipari és szolgáltató cég mutatkozott be a 22 hektár kiállítási területen, közel 200 ezer látogatónak. Örvendetes, hogy 2007-ben két nagy csarnokban kialakított ringben 250 tejtermelő szarvasmarha (tehén, növendék) és 250 húshasznosítású szarvasmarha (tehén, bika, növendék, borjú) versenyzett a díjakért. Az első három napon a különböző húshasznosítású fajták versenyeztek (vasárnap: salers, aubrac; hétfő: limousin, különböző fajtájú vágóállatok; kedd: blonde d’aquitaine, charolais), majd szerdán a holstein-fríz, csütörtökön pedig a montbéliarde fajtájú egyedeket szólították a ringbe. A rendezvény nemzetközi voltát igazolja, hogy a holstein-fríz fajta egyedei öt országból (Németország, Belgium, Hollandia, Svájc és Olaszország), a limousin fajta egyedei négy országból (Németország, Hollandia, Svájc és Olaszország), valamint az aubrac fajta egyedei ugyancsak négy országból (Spanyolország, Írország, Svájc, Magyarország) érkeztek a versenyre (SIMAGENA, 2007).A Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon (Port de Versailles) a szarvasmarhák közül – a korábbi évek hagyományaihoz igazodva – az állatok létszámának és a verseny színvonalának tekintetében is két fajta, a holstein-fríz és a charolais emelkedett ki. Ezen a kiállításon a juh-, kecske-, sertés- és lótenyésztők, valamint a baromfitartók is kellő lehetőséget kaptak eredményeik bemutatására. Érdekesség, hogy az ebtenyésztők 1000 egyeddel képviseltették magukat, továbbá, hogy a macskatartók is szép számban jelentek meg (Guide de Visite, 2007).A SIMAGENA kiállítás történetében először két, hazánkban tartott aubrac fajtájú tenyészbika (Rocco: 2000/02/03, tenyésztő: Tichit Anna-Marie, Ribennes, Franciaország; Amoreux: 2005/02/04, tenyésztő: Ramon Jean Claude, Redoules, Franciaország) került bemutatásra, mindkettő a La Garonnaise Kft. (Sajólászlófalva) tulajdona (SIMAGENA, 2007) (lásd: 21. a, b, c, d. képek, 22. a,b. képek).A kiállításokon készített fotóimat ezennel ajánlom olvasóink szíves figyelmébe.