Eltérő tejtermelő képességű holstein-fríz tehenek viselkedése fejéskor - Szenléleki, Andrea; Zengő, György; Széplaki, Kálmán; Kékesi, Károly; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2007)
A szerzők megfigyeléseinek célja volt, hogy megállapítsák az eltérő tejtermelő képességgel rendelkező tehéncsoportok viselkedésbeli eltérését a fejés során. A vizsgálatokat a Péteri majorban (Budapesten), 21 elsőborjas (átlagos életkor május hónapban: 2,7 ± 0,18 év) és 19 többször ellett (átlagos életkor május hónapban: 4,5 ± 0,70 év) holstein-fríz tehénnel végezték a laktáció közepén, májustól augusztusig. A vérmérsékletet, a 4 egymást követő hónapban egy-egy alkalommal, a reggeli fejések alkalmával értékelték halszálkás fejőházban, a tőgy fejésre történő előkészítése során, valamint a fejés folyamán, 1–5 pontos skála alapján (1 = nagyon ideges, folyamatos és erőteljes lépések, rúgások; 5 = teljes nyugalomban áll, nincsenek lábmozgások sem). A tejmennyiség és a fejési sebesség adatait egyedenként gyűjtötték havonta, a viselkedés bírálatának reggelén. Az adatok statisztikai feldolgozását az SPSS. 14.0 programcsomaggal végezték (Cluster-analízis, Kruskal-Wallis teszt). A Cluster-analízis segítségével 3 csoportot (1. csoport, n = 19, 2. csoport, n = 10, 3. csoport, n = 11) alakítottak ki az első hónap (május) vizsgált egyedeiből, a két tejtermelési mutató adatai alapján, amely csoportok szignifikánsan különböztek egymástól mindkét tulajdonságban (P < 0,001). A három eltérő tejtermelésű csoport sem a fejés előtti, sem pedig a fejés alatti vérmérsékleti pontszámban nem különbözött egyik hónapban sem (fejés előtt: május, június, július, augusztus, P > 0,10; fejés alatt: május, június, július, augusztus, P > 0,10), tehát nagyon hasonlóan viselkedtek a fejés előtt, illetve a fejés alatt is. A temperamentumot érdemes lenne hazánkban is folyamatosan vizsgálni a kezelhetőség és az állati jólét szempontjából.
Keywords: vérmérséklet; laktáció; tejtermelés; fejési sebesség; holstein-fríz fajta